Henkisen kasvun poluille luonnon poluilla

Tiedätkö sen tunteen, kun päässä surisee ja kehossa kihelmöi stressi, tekemättömät työt ja päivän aikana mielessä pyörineet ajatukset? Ehkä jotain ikävää, ärsyttävääkin on tapahtunut, joka kiertää kehää mielessä. Päätät lähteä luontoon. Jokin vetää sinua sinne selittämättömästi. Jonkin aikaa luonnossa oltuasi kehosi alkaa rauhoittua, ajatukset tyyntyvät. Olo muuttuu levollisemmaksi. Ratkaisuja haasteisiin pulpahtelee yhtäkkiä mieleen. Oletko kokenut tämän?

Tutkimusten mukaan vain 20 minuuttia luonnossa auttaa ihmistä elpymään. Mihin tämä perustuu? Ihmisellä on taipumus hakeutua mielipaikkaan luonnossa ja tuossa mielipaikassa ihminen säätelee olotilaansa terveyttä edistävään suuntaan. Psyykkiset voimavarat kasvavat, sillä luonto vaikuttaa mielialaan ja tunteisiin sekä parantaa keskittymistä, lievittää masentuneisuutta ja ahdistusta. (Kalevi Korpela,Stephen Kaplan, Roger Ulrich)

Kehoon luonto vaikuttaa laskemalla verenpainetta ja stressihormonitasoa. Luontoympäristön vaikutukset ovat nopeita ja suurelta osin tiedostamattomia. Kasvien erittämät fytonsidit tappavat ihmiskehon bakteereja, sieniä, hiivoja. Niiden vaikutus on antibioottinen. Metsässä kulkiessaan ihminen hengittää fytonsideja, joita mm. havupuiden neulaset ja pihka erittävät. Ne voi aistia havupuiden tuoksuina. Metsässä ihminen kylpee negatiivisissa ioneissa, jotka vahvistavat kehon immuunipuolustusta ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

Tutkimukset osoittavat kaupunkiympäristön lisäävän stressiä ja luontompäristön lievittävän.

Kesäkuussa luontohemmottelijat- Merja, Teija ja Anne- vievät ryhmiä luontoon nauttimaan luonnon terveysvaikutuksista, hahmotelemaan omaa toivottua tulevaisuutta ja vaihtamaan näkökulmia. Tule mukaan! Retkistä löydät lisätietoa Palvelujamme ja Verkkokauppa sivuilta.